piatok 21. júla 2017

Boj o zlato? Nie, hlavné je Rio, priznávajú rýchlostné kanoisti

A predsa také vety od rýchlostných kanoistov teraz zneli.

Vlani strieborný a bronzový kanoista Martin Fuksa: "Medaila nie je cieľom."

Obhajca titulu Josef Dostál: "Umiestnenie nie je dôležité . "

A Lukáš Trafil, jeden z členov vlani zlatého štvorkajaku:" Zlato nie je úlohou číslo 1. "

Hlavný esá slovenskej výpravy vedia, že vrchol ich medailového boja neprichádza teraz. Má prísť za rok, na olympiáde v Riu.

To však neznamená, že by v Miláne nebolo o čo súťažiť. Naopak! "Toto je najdôležitejšia závod za štyri roky," hlási Martin Doktor, ku ktorému môže súčasná generácia vzhliadať - nielen že sa zvládol na olympiádu opakovane kvalifikovať, ale pred 19 rokmi v Atlante získal dve zlata.

Fuksa , Dostál a spol.ho môžu napodobniť; ale najprv musí v Miláne zvládnuť nemilosrdnou kvalifikačnú skúšku. Práve majstrovstvá sveta slúži ako hlavný možnosť získať vstupenku do Ria. Pre štvorkajaku ide o šancu jedinú, ostatné kanoisti majú šancu ešte v dodatočnej kvalifikácii budúci rok v máji v Duisburgu, kde však bude vo väčšine kategórií v hre len jedno miesto.

Na takúto možnosť ale zatiaľ nikto nemyslí. Všetci vedia, čo je na kanále Idroscalo v stávke - a kvalifikačnému úspechu chcú podriadiť všetko, pokojne aj medailový sen. "Chcem v Miláne urobiť jediný výsledok, a to byť medzi najlepšími šiestimi.Keby som bol prvý, druhý, tretí, bolo by to lepšie, ale keď nebudem, nič sa nedeje, hlavné je pre mňa vyjsť miesto na olympiáde, "hlási Fuksa.

To však neznamená, že by medaily z Milána boli pre Čechov nedosiahnuteľné.Stačí spomenúť na veľúspešnej minuloročné preteky v Moskv e, kde Česi získali štyri - a to ešte Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák skončili platia tentor.

Práve na ne, Fuksa a štvorkajaku vsádza vedenie výpravy najviac. "Tím je dobre pripravený, vylúčené nie sú ani minuloročné výsledky z ríše snov, avšak v tak vyrovnanej konkurencii môžu rozhodovať maličkosti ako los súperov a dráh pre semifinále alebo finále, smer vetra, vlny, desatinky na cieľovej páske…" vypočítaval reprezentačný tréner Pavel Hottmar. "Spokojný by som bol s dvoma medailami v olympijských disciplínach a siedmimi miestami pre Rio."

Kvalifikačné kritériá sú však prísne.Trebárs Radoň s Dvořákom musí v nabitej konkurencii skončiť do šiesteho miesta, to isté Fuksa.

Začne štvorkajaku znova víťaziť?

A mimoriadna skúška nervov čaká na štvorkajaku, ktorý má v Miláne jedinú kvalifika čné šancu. "Je to možno ťažšie preteky ako olympiáda," tuší zadák Ján Štěrba. "Príde mi nešťastné, že je šanca len jedna - a nie je to potrebné ako v atletike, kde sú limity, ktoré sa dajú plniť na rôznych mítingoch."

Úspech štvorkajaku je pritom pre Česko kľúčový, pretože otvára možnosť štartu aj v ďalších kajakárskych disciplínach v Riu.Na olympiádu sa kvalifikuje desať štvorkajaku zo štyroch kontinentov, Česi tak musí skončiť najskôr do siedmeho miesta.

To by nemal byť problém, veď štvorkajaku bol tri roky spoľahlivým strojom na medaily. Až v júni na Európskych hrách v Baku sa zasekol, došiel štvrtý, ale Štěrba hovorí: "Keď chcete vyhrávať, musíte občas prehrať. Asi to bol dobrý impulz. "

V Miláne by on, rovnako ako Fuksa, Dostál a ďalší, prijal i čiastkové prehru - ak by v sebe niesla šancu na olympijskú odvetu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára